HTML

Kedves Olvasó!

Ha a legfrisseb blogbejegyzésnél kezded az olvasást, és úgy érzed, egy mukkot se értesz, javaslom, olvasd el az első öt legkorábbi posztot! Ezután olvass el bármely tetszőleges posztot! Ha még mindig nem érted, akkor így jártunk. Brekk...

Facebook

A negyedik kvadrát alkalmával a béka felugrott a Facebookra... Mostantól ott is követheted.

Privát brekegés

Ha privát kuruttyolásra vágysz a békával, mondjuk a saját horoszkópodról, vagy bármi másról, akkor írj a velencei13@gmail.com címre! Brekk.

Akiket a béka szeret...

Történelmi kitekintés, azaz újra itt a New Dealek ideje!

2012.04.11. 12:46 Noé békája

A Plútót 1930. február 8.-án fedezték fel a csillagászok. Az asztrológiai hagyományok szerint tehát innentől vehetjük figyelembe, mint általunk is érzékelt őselvet. A felfedezését követő években a Rák jegyében volt, kvadrátban az akkoriban szintén a Kos jegyében álló Uránusszal. Tehát az 1930-as évek elején asztrológiailag nagyon hasonló konstelláció volt megfigyelhető az égen, mint napjainkban. Érdemes ezért kicsit alaposabban megvizsgálnunk a két égitest akkori táncát az égen, és hogy mi történt mindeközben a világban. Érdekes párhuzamokra akadhatunk, melyek támpontot adhatnak abban is, mit érdemes tennünk napjaink világában.

Nos a két bolygó az égen már 1930 áprilisától egymás hatókörébe lépett. Jelen blog szerzőjének nincsenek elmélyült történelmi ismeretei, úgyhogy jobb híján hagyatkozzunk a Wikipédiára. A Plútó felbukkanásának pillanatában a gazdasági válság már javában tartott. Az 1930-as év az amerikai gazdaságban a bankok tömeges csődjével újított bolygónk felbukkanásakor:

"Az első 1930. októbertől – decemberig tartott, ami bankpánikhoz is vezetett és végső hitelező (vagyis a „bankok bankja”, a jegybank) hiányában a körbehitelezés és az ebből eredő körbetartozás nagyon sok bank csődjét jelentette. A következő csődhullámot a restriktív költségvetési politika okozta és 1931. júniustól decemberig tartott. Végül pedig a válság mélypontján végigsöpör egy harmadik csődhullám is 1932 decemberétől 1933 márciusáig. "

Plútó és Uránusz 1932 és 1934 között 5-ször érte el egymás pontos fényszögét. 1933. március 8-án érték el egymást harmadszor. 1934 után még mindig tartózkodtak időnként egymás hatókörében, de már nem érték el egymás pontos fényszögét.

1933. március 4-én hirdette meg a hivatalába frissen beiktatott Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök új gazdasági-társadalmi irányvonalát, a New Dealt (új irány). Kemény kézzel rendbe tették a válságba került amerikai gazdaságot. (...) Négynapos bankzárlatot rendelt el, új banktörvényt vitt keresztül a kongresszuson, megtiltotta az arany kivitelét az országból. A bankok újbóli megnyitását szövetségi hatósági engedélyhez kötötte, így helyreállította a bankokkal szemben megcsappant bizalmat.

Vagyis, mire március 8-án az újabb hirtelen, drámai változás (Kos Uránusz kvadrát) időszerűvé vált, addigra az USA vezetői maguk mentek elébe a változásoknak, s alakították át az országot. A két őselv még ekkor is intenzíven járta táncát, még 1934-ben is. Azonban innentől többé már nem elszenvedői voltak az amerikaiak a drámai változásoknak, hanem teremtői, aktív részesei.

Az alapvető különbség, hogy ekkoriban a Plútó a Rák jegyében állt. Analógiásan ez a túlzott táplálás megfelelője - a túltermelési válságé. Jelenleg a Bak jegyében jár szeretett princípiumunk - most az ásványkincsek felhasználásának és a hierarchiák, rendszerek, struktúrák megújulásának idejét hozva el.

A változás, amíg nem uralod - válság. Amikortól beállsz az idő sodrába, és nem áldozatként viselkedsz többé, hanem átveszed a kormányt - onnantól megvalósítod a megújítást. Hát kössünk New Deal-eket mihamarabb! Ki-ki a maga területén! Legyünk aktív részesei az átalakulásnak, ne elszenvedő áldozatai. Hát ennyi, amit most tenni tudhatunk...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noebekaja.blog.hu/api/trackback/id/tr924382610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szél-víz · http://valosagtura.blog.hu 2012.04.13. 21:37:14

Igen, a válság csak addig válság, amíg szenvedő alanya vagy. A recessziókból bizonyos emberek remekül profitálnak.
süti beállítások módosítása