HTML

Kedves Olvasó!

Ha a legfrisseb blogbejegyzésnél kezded az olvasást, és úgy érzed, egy mukkot se értesz, javaslom, olvasd el az első öt legkorábbi posztot! Ezután olvass el bármely tetszőleges posztot! Ha még mindig nem érted, akkor így jártunk. Brekk...

Facebook

A negyedik kvadrát alkalmával a béka felugrott a Facebookra... Mostantól ott is követheted.

Privát brekegés

Ha privát kuruttyolásra vágysz a békával, mondjuk a saját horoszkópodról, vagy bármi másról, akkor írj a velencei13@gmail.com címre! Brekk.

Akiket a béka szeret...

Kishantos

2014.07.06. 17:47 Noé békája

Péternek szeretettel…

Egy ideje elhallgattam valójában itt a blogon.
Vannak helyzetek, amikor egy békában is bennakad a kuruttyolás. Talán akadt egy-két olvasó, akinek feltűnt, hogy a legutóbbi, az ötödik Plútó-Uránusz kvadrátról hallgattam. Mert történt, és látható volt. És személyesen is mélyen megérintett. És elvesztettem az objektív állásfoglalás lehetőségét. Jobb híján hallgattam. Amikor ezt írom, éppen Nap-Plútó oppozíció van. A fény rávilágított, hogy kötelességem van szólni, az lenni, aki vagyok. Még ha ebben a blogbejegyzésben most képtelen is leszek a szokásos könnyed kuruttyolásra.

A legutóbbi egzakt kvadrát húsvét hétfőjére esett, és előre írtuk itt a blogon is, hogy a két bolygó táncába most másik kettő belépvén az eddigi feszültség fokozódni fog. Tudható volt, hogy mivel a Magyarországi választás 2 héttel előtte volt, hogy az pusztán egy kezdet lesz, az igazi harc utána indul.

Kishantoson egy héttel a választások után, április 12-én megindultak a traktorok. A jog  (Jupiter) ellen támadt a hatalom (Plútó). Kitárcsázták a biobúzát. A jövő, a fenntartható fejlődésbe vetett hit, az élet a hatalom által beszántva. Ültem a monitor előtt, néztem a képeket, dühös voltam, és bőgtem. Itt nincs tovább. Nem tudom leírni mindazt, amit erről az életellenes cselekedetről gondolok, de talán ezt meg is tették már mások.
A keresztkvadrát idején Sölétormos Jenő kiült a Kossuth térre, a Parlament és a Vidékfejlesztési Minisztérium közé egy hársfa alá. Egyszemélyi lázadás (Kos Uránusz) a hatalom ellen (oppozíció Plútó). Békés és határozott (Mérleg Mars). Az életért és jogért (Rák Jupiter). Ennyi. Ennyi megint csak, amit tenni tudhatunk.
Ott ültem a hársa alatt, fogva Jenő kezét és sírva.
És miután utat talált a fájdalom, közösségre (Uránusz) és családra (Jupiter) lelve a velem együtt kétségbeesőkben, fel kellett tenni a kérdést: oké, de mi mindebből a tanulnivalónk? Mit rontottunk el, hogy mindez megtörténhetett?

Aztán az élet meghozta a választ. Jött Megyer, és az ő története. A helyi kisközösség, aki megvédte magát a hatalom ellen. Kos Uránusz. Hazánk legkisebb önálló közigazgatású települése szembe megy a hatalommal. A legkisebb egységben létrejövő közösségi összefogás (Kos Uránusz) megbontja a hatalmi rendszert (Bak Plútó).

Erről beszélünk harmadik éve. Bak Plútóval szemben most Kos Uránusz harcol. Ha meg akarod állítani a hatalom őrült pusztítását, akkor most Kos Uránusz módjára állhatsz csak ellent, Kos Uránusz módjára kell harcolnod. Írtuk eddig is: helyi, kisközösségi kezdeményezés. Ha van „bűne” Kishantosnak, az ez: nem hallotta meg az idők szavát. Kishantoson sok szegény falusi él. Miközben egy virágzó ökogazdaság volt a határban, a helyiek nagyon nagy része élelmiszersegélyért állt sorba. Mivel a helyiek között sokan szegények, pénzért cserébe találtak köztük embert, aki elvállalta a betárcsázást. Nem volt az "övé" is Kishantos, így nem is védte azt meg. A helyi kisközösségért való felelősségvállalás hiányzott ahhoz, hogy a harc nyerhető legyen.  Nem, nem a közösségi felelősségvállalás hiányáról beszélünk, hiszen mi lehet társadalmilag felelősebb, mint egy ökogazdasággal együtt működő népfőiskola, ahol a tudást nem csak napi szinten gyakorolják, de oktatják, terjesztik is.

Most azonban mindez kevésnek bizonyult. Nem erről szól most az idő. Bak Plútó van. Politikai agydaganat. Nem csinálhatsz úgy, mintha nem lenne beteg az egész rendszer. Egy ökogazdaság mellett lévő népfőiskola békeidőben a legtökéletesebb dolog. De most harc van. Tudatában kell lennünk, hogy hogyan harcoljunk, ha nem akarunk meghalni. Amikor beteg a tested, tudatában vagy, hogy speciális diétára van szükséged, különleges bánásmódra. Nem csinálhatsz most úgy egyetlen cselekedetedben sem, mintha nem lenne háború. Nem csodálkozhatsz, hogy ha kisétálsz az aknamezőre egy szál sétapálcával, akkor felrobbansz. Pedig sétálni jó és még egészséges is.
Kos Uránusz: most rá vagy utalva arra, hogy a helyi kisközösségben keresd az összefogást. Ott védheted meg magadat, és mindazt, amiben hiszel, a hatalommal szemben. És ha a helyi kisközösségben sikerült elérned az összefogást, elkezdheted mindezt hálózatosan terjeszteni. Hiszen a hálózatok is Uránusz, ahogy az internetes harc is, erről is beszéltünk már.

Nem lehetsz tovább vak és süket az idők szavára, mert durvul a játék, és mindez az életedbe kerülhet.

Hány hóviharnak kell még jönnie ahhoz, hogy megértsük: csak egymásra számíthatunk abban, hogy újrateremtsük a rendszert? Hány tábla biobúzát tárcsáz még be a hatalom, amíg megértjük az idők szavát? Nincs kire mutogatnunk. Nem a hatalom a hibás. A hatalmi rendszer a tünet. Tanít minket arra, hogy mi a dolgunk. Ha süketek vagyunk az égiek intésére, az idők szavára, egyre durvább üzeneteket kapunk. Még van választásunk, hogy meghalunk mindannyian, vagy meggyógyítjuk magunkat.

A politikai agydaganatos beteg lassan végstádiumba ér…

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noebekaja.blog.hu/api/trackback/id/tr676479613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noé békája 2014.07.07. 19:47:32

@szél-víz: Ja, igen, a Római ügyében volt több kedvező döntés az utóbbi időben. Részemről szurkolok, de túl nagy reményeket nem fűznék azért a győzelemhez. Az idők változnak. Pl. Jupiter (jog) most viszonylag jó helyen van, de hamarosan kimegy onnan. És hát azt sem látom, hogy miért pont ez az ügy törné meg a rendszert. Megyernél oké, azt értem. De nem látom, hogy itt miért ne lépne a hatalom a szakmai döntéseket hozó hivatal tökére...
De ne legyen igazam.
süti beállítások módosítása