HTML

Kedves Olvasó!

Ha a legfrisseb blogbejegyzésnél kezded az olvasást, és úgy érzed, egy mukkot se értesz, javaslom, olvasd el az első öt legkorábbi posztot! Ezután olvass el bármely tetszőleges posztot! Ha még mindig nem érted, akkor így jártunk. Brekk...

Facebook

A negyedik kvadrát alkalmával a béka felugrott a Facebookra... Mostantól ott is követheted.

Privát brekegés

Ha privát kuruttyolásra vágysz a békával, mondjuk a saját horoszkópodról, vagy bármi másról, akkor írj a velencei13@gmail.com címre! Brekk.

Akiket a béka szeret...

Egy kritikus ember kérdései a "kritikus tömeg"-ben

2013.10.20. 11:07 Noé békája

"Hátha te értelmes választ tudsz adni nekem (ha indulatos volnék, bocsi)! Még most is olvasok változásokról, spirituális felemelkedésről, fejlődésről, nagy változásról, meg dimenzióváltásról, mert hogy a kritikus tömeg elvén ennek a folyamatnak gyorsulni kéne. Hol a faszomban van a változás?! Kritikus tömeg: a piacon magyarázkodnom kell hogy ne adjon nejlon zacskót. Egy ökofalvas konferencián maroknyi ember érdeklődik. A szomszéd kocsmában fegyveres-harcikutyás emberek duhajkodnak kontroll nélkül. Egy ötödikes gyerek arról tanul erkölcs órán hogy miként osztályozza a gyilkosságok brutalitását?! A tanítóink totál aberráltak, közösségben még veszélyesebb mint magányosan. Hol a faszba marad a felemelkedés??????? Meg a kritikus tömeg???????"

A kérdés éppen egy konkrét embertől érkezett, de kérdezhetnénk ezt oly' sokan. Azt nem tudom, hogy meg tudom-e válaszolni a kérdést - mindenesetre elmondom, mit gondolok róla.

Hát ez a dimenzióváltásosdi nekem se jön be. Tudom, hogy sokan hintik az igét a "nagy spirituális felemelkedésről". Nem tudom, nekem nincsenek ilyen információim. Mondjuk az van, hogy Neptun most saját jegyében van 14 évig, azaz erőteljesen hat - könnyen lehet, hogy sokan annyira feloldódtak (Neptun) saját neptuni álmaikban, hogy már nehéz érzékelni nekik a valóságot. ;) Viccet félretéve: nem hiszem, hogy van a rendszerben gyárilag beépített spirituális felemelkedés, amit mindenki megkap, ha kér belőle, ha nem. Ahogy a legutóbbi posztban is mondtam: szerintem van most egy erős feszültség, amit sok mindenre lehet használni. Ahogy Neptun 14 éves erőteljes hatását is. De ha Tőlünk, szabad akaratunktól függetlenül úgyse történhet más, mint a "Nagy Változás", akkor mindegy. Akkor mindegy, hogy én itt most mit írok, és Te meg mit élsz át az ökofalvas konferencián.

Szerintem nincs garantált bérminimum mintájára garantált spirituális emelkedési szint. Helyzet van, lehetőség van. Van lehetőség most nagy váltásra és változásra. Sőt, megúszhatatlanul helyzet van! Olyan nincs, hogy most minden szép csendesen folyik tovább, mint eddig. De nem hiszem, hogy garantált lenne a kimenetel. A kimenetel mindannyiunkon múlik. Hogy mire használjuk a változást lehetővé tévő időt. Használhatjuk akár a "Nagy Pusztulásra", a "Nagy Alászállásra" is. Tudod, amiről az előző posztban is szó volt: köthetünk New Dealt vagy építhetünk Harmadik Birodalmat. Ahogy 1933-ban, úgy most is mindkettőre alkalmas az idő...

20 évvel ezelőtt senki sem reklamált a nejlozacsiért. Szóval, kedves kérdező, Te vagy a bizonyíték rá, hogy valami változás azért elindult a fejekben. Lehet, hogy maroknyi ember van csak egy ökofalvas konferencián, de 20 évvel ezelőtt ökofalvas konferencia se volt. A világ nem egyik pillanatról a másikra változik, még akkor sem, ha most éppen nagy váltásnak van itt az ideje. És igen, nem csak ebbe az irányba változik. Nő a fegyveres-harcikutyás emberek száma is. És nő a hatalom brutális butasága is, ami ilyen eszement erkölcstanórákban nyilvánul meg.

Azt hiszem, kedves Kérdező, akkor most idézném Neked blogunk alapvetését a maga teljességében:

"A sötétbe-merülés, általános pusztulás, egyetemes kínszenvedés ellen mit tehetsz? Semmit és mindent. Ez a semmi és minden: ha saját érzéseiddel nem veszel részt a sötétségben és megteremted önmagadban a teljes-emberség állapotát: nem vágyaiddal, hanem az örök mértékkel vezetteted magadat. Az áradat bármerre sodor: nyomorba, jómódba, kényszermunkára, harctérre, vezetőhelyre, vesztőhelyre: ne törődj vele; a sötét hatalom nem adhat neked semmit és nem vehet el tőled semmit, ha az egyedül-érvényes mérték működik benned. Odaveszhet kényelmed, vagyonod, egészséged, szabadságod, életed? Mindezt úgyis elveszíted előbb-utóbb, a sírba nem viheted magaddal; de a mélyedben rejlő tökéletes mértéket nem sértheti még a világpusztulás sem, ezért kívánj hozzáigazodni. Az örök mértékre bízd magad: ez a Noé-bárka a mindent beborító áradat fölött.

Embertársaidért nem tehetsz többet, mint hogy az egyetlen menekülési módot tudatod velük. Erőszakkal megmenteni senkit sem lehet, amikor az özön mindent beborít. Nem igaz, hogy özönvízkor a tömeg a Noé-bárkára akar felkapaszkodni. A Noé-bárka látszik a leggyöngébb, legegyügyűbb tákolmánynak, melynél egy bokor alja is többet ér."

Igen, létezik a spirituális tanításokat drogként használó tömeg, akik bizonyos értelemben ugyanúgy nem hajlandóak szembenézni a valósággal és felelősséget vállalni az életükért, mint az általuk kritizált, vagy éppen eltűnőnek vélt életformák. Lehet nagy lila ködökben élni, és nem tudomást venni a körülöttünk lévő borzalmakról: például, hogy hány kisgyermek éhezik akár csak ebben az országban - hogy ne menjek nagyon messzire... De a borzalmak ellenére azt se mondanám, hogy nincs változás. Nálunk éppen mostanában indult be a házhoz jövő szelektív-hulladékgyűjtés. Kérdés, hogy mi mire lesz elég. Hogy a "jó" irányba történő elmozdulások lesznek-e többen, vagy sem. Ez persze nem a mi hatáskörünk. Ahogy Weöres mondja: nem tehetsz mást, mint a saját életedben törekszel. Igen, kitartást, vívj a nejlonzacsik ellen, és bátorítsuk egymást!
A nejlonzacsi-harcba néha én is belefáradok, de egyre több helyen nem kell már magyaráznom az ilyesmit. Szóval én keresem azokat a kereskedőket, akikkel nem kell ilyenen vívni, és inkább náluk vásárolok. Persze ők is attól lettek, hogy sokat harcoltunk már eddig is a nejlonzacsi ellen. Hogy megtanítottuk egymást arra, hogy ez fontos.
És örüljünk együtt annak, hogy VANNAK ökofalvas konferenciák! Kérek róla élménybeszámolót, oszd meg velem is!
Lehet, hogy megégetted magad egy rossz tanítóval. Nincsenek tökéletes tanítók, de azért hiszem, hogy tudunk tanulni egymástól.
Pórul jártál nagyon egy közösségben. Átérzem, és részvétem - borzasztó dolgokat tud csinálni egy közösség a tagjaival. De léteznek kéznyújtások egymás felé. Én például örültem a levelednek. Gyere, és gondolkodjunk együtt tovább!

Szóval, amit megtehetsz:
Bak Plútó: alakítsd a rendszert magadban és magad körül. Most ideje van. Amit magadban alakíthatsz, az a Te saját hatásköröd. De van hatalmad alakítani a rendszert saját magad körül is! 
De most Kos Uránusz: csak összefogásban! Az a maroknyi ember az ökofalvas konferencián pont jó lesz. Vagy az a pár, akivel kirándulni szeretsz. Ha a közösség, amihez tartozni véltél éppen eltűnik, megromlik, lepusztul: hát igen, minden alakul, a közösségek is átalakulnak. Merj önállóan gondolkodni, az is jó lesz Kos Uránusznak! Ha most nem látsz érvényes tanítót, attól még létezik az együttgondolkodás, a közösségben cselekvés ereje. Teremts Te közösséget, amilyet szeretnél! Köss szövetségeket, de nem kell függened Tőlük!

Gyere, írj bátran kommentben, gondoljuk együtt tovább!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noebekaja.blog.hu/api/trackback/id/tr335589161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikicsepel 2013.10.20. 14:39:10

Köszönöm válaszod.

Változások tényleg vannak, pl szálazó erdőgazdálkodás, ökofalvak, ugyan nem nálunk, de megújjuló erőforrások, tetyóba már nincs ingyenzacsi(bar asszem csak a pénz miatt)...

Igen épp történik az önálló rendszer építése.
Immáron azt hiszem az összes rendszerből vallásból és spirituális tanítóból kiábrándultam. Vajon egy tanítás igazi üzenete eljuthat hozzánk ha előbb mondjuk tibetiből angolra, aztán angolról magyarra fordítva egy teljesen más értékrendszerű ember átadásában tanuljuk, úgy hogy a keletkezésének történelmi és kultúrális hátteréről nemigazán vannak igazi ismereteink.
Úgy döntöttem megyek a saját igazam után.
Nemrég volt egy olyan vízióm, arról hogy az ember nem a földön él, hanem maga a föld. A földi lét alakította, a bennünk és velünk élő bacik, állatok,növények nélkül életképtelenek vagyunk.
A föld beteg. A betegség mi vagyunk, mint egy rákos sejt aki a saját gazdatestét eszi. Nem akarunk összhangban élni vele, rajta kívülállónak tekintjük magunkat, pedig a gazdatesttel a rák is meghal.
Ezérthát most minden erőmmel azon vagyok, hogy újra megtanuljak normális sejtként működni.És ide úgy vélem nem a tájcsíí meg a spirituális tanok vezetnek el, hanem a faültetés, a fogyasztás csökkentése, tudatos, természettudatos életmód kialakítása, háborítatlan szülés, háborítatlan halál, háborítatlan tanulás.... De sajna nagyon nehéz és folyton akadályokba ütközöm. A végkifejlet mindíg az, hogy vissza kéne költözni a barlangba :)
Node gondoljatok csak bele adott mondjuk egy ökofalu aki mindenben ökoezobio, ott helyszínen. De.
Ha mondjuk csak egy szivattyút használ vagy egy hűtőt, az nem sok ugye? De honnan szedik a szivattyúba való porkohászati úton előállított bronzperselyt, vagy a hűtőbe töltött gázt?
Folyt köv..

Noé békája 2013.10.20. 18:15:59

A tanítások az átadásokkal csorbulhatnak, ebben igazad van. Ettől függetlenül a jóga, a taichi, a meditáció vagy a szexuális kungfu áldásait mégis sokan élvezzük. Lehet, hogy nem pont úgy, és nem pont az jut el, de ettől még értékes tudások jutnak el hozzánk, amit megpróbálhatunk legjobb tudásunk szerint megvalósítani, és beépíteni az életünkbe. Lehet, hogy nem sikerül pont úgy, pont olyan tisztán, de ettől még építhetnek. Egy eszme persze sosem felelős a követőiért. :) A rossz hozzáállással, nem megfelelő tudással végzett gyakorlatok károsak is lehetnek. Ez olyan, mint a kés: kenyeret vágni és ölni is lehet vele. De attól, hogy veszélyes is lehet, attól még használnunk kell, csak igyekszünk vigyázni, hogy ne vágjunk meg vele senkit. Saját magunkat se.

Igen, hiteles mester híján nagyobb a felelősségünk saját magunkért, azért, hogy a hozzánk eljutó tanításokat hogyan használjuk.

Amit a Földről és az emberről mondasz, abban egyet tudunk érteni, tetszett a gondolat, hogy az ember maga a Föld.

Az, hogy kinek mi az út, az mindenkinek más. Ezt tanítja az asztrológia. Erről már írtam egy másik írásomban, itt: velenceimoni.hu/kigyo.html
Egy földtúlsúlyosnak a gazdálkodás az út. De látod, Neked is vannak érzelmi gondjaid, meg szellemi elakadásaid, amit önmagában a föld művelése nem tett helyre. Ezért ragadtál billentyűzetet, és írtál nekem. Az efféle elakadásokra jó lehet a taichi, vagy az asztrológia, vagy a beszélgetés. Nincs királyi út! Mindenki más úton kerül összhangba magával és a természettel. Egy levegő túlsúlyosnak fontos a szellemi tanításokkal való foglalkozás is. És fontos, hogy a más-más életfeladattal születettek tudják kölcsönösen becsülni egymást. A meditáló levegőtúlsúlyos és a szántó-vető földtúlsúlyos egymás kiegészítői itt e földön, és fontos, hogy kölcsönösen tudják becsülni egymást.

Akadályok mindannyiunk életében vannak. Soha senki nem ért el még semmi nagy dolgot nehézségek nélkül. :) De örülök, ha megosztod a nehézségeidet, és talán segíthetünk egymásnak. ;)

Nem a hűtőbe töltött gázzal van önmagában baj, hanem annak túlzott használatával. A tudósok simán ki tudnák számolni, hogy hány hűtőt lehet használni a földön, anélkül, hogy kárt tennénk a Földben. Sőt, biztos vagyok benne, hogy azt is ki tudják találni, hogyan lehet környezetbarát módon hűteni. Ha az összhangra fektetjük mindannyian az energiáinkat, az ilyen akadályok legyőzhetők.

És igen, fontos a környezettudatos életmód is. Csak támogatni tudlak benne. :)
Örülök, hogy megosztottad a gondolataidat.

Mikicsepel 2013.10.20. 19:42:55

Igen igen, nincs baj a tájcsival sem jógával sem a tanításokkal és ez az én hibám, hogy túl vakon követtem és bíztam. Ide vonatkozólag a helyes magatartást azt hiszem Roary Miller fogalmazta meg jól könyvében: Fogadd meg amit érdemesnek tartasz, használd ami szerinted használható dobj ki bármit aminek nem látod értelmét, soha neadd át a felelősséget, soha ne írd ne írd felül tapasztalataidat és a józan észt önjelölt szakértő miatt, soha ne hagyd figyelmen kívül amit látsz csak mert nem esik egybe azzal amit képzelsz és dolgozz azon hogy meg tudd különböztetni a látottakat attól amit az agyad tesz hozzá.
Ugyan ez erőszakos konfliktusokra vonatkozik, de az élet más területeire is alkalmazhatók.
süti beállítások módosítása