HTML

Kedves Olvasó!

Ha a legfrisseb blogbejegyzésnél kezded az olvasást, és úgy érzed, egy mukkot se értesz, javaslom, olvasd el az első öt legkorábbi posztot! Ezután olvass el bármely tetszőleges posztot! Ha még mindig nem érted, akkor így jártunk. Brekk...

Facebook

A negyedik kvadrát alkalmával a béka felugrott a Facebookra... Mostantól ott is követheted.

Privát brekegés

Ha privát kuruttyolásra vágysz a békával, mondjuk a saját horoszkópodról, vagy bármi másról, akkor írj a velencei13@gmail.com címre! Brekk.

Akiket a béka szeret...

Közösségi kezdeményezések útján

2013.04.04. 11:16 Noé békája

Miközben Európában éppen lecsitul Ciprus válsága, és Amerika éppen az észak-koreai nukleáris fenyegetés elleni lépésekre koncentrál, mi foglalkozzunk most az újszerű közösségi kezdeményezésekkel. Arról már beszéltünk, hogy ezek időszerűek, és igazából ezek tudnak azok a jó alternatívák lenni, melyek az idejét múlt rendszereket lebontani és megújítani képesek. (Amennyiben nem tekintjük jó alternatívának az atomháborút, vagy a hackerkedést. Bocs, ilyen földhözragadtan ítélkezem.)

Az egyik ilyen, amibe mostanában ütköztem, egy újpesti srác ötlete. Emberek a neten megtalálják egymást, és segítenek egymásnak. Mosogatnak adományért. Lomtalanítanak házi lekvárért. Ilyesmi. Olvassátok el a cikket, érdemes! Helyi kisközösség, ahol a kölcsönös bizalomra épül egymás segítése. Osszuk meg a megoldandókat, és mindenki jobban jár.

Vagy a Facebookon terjedő Suspended Coffee. Tehetősebb emberek fizetnek egy-két kávét a helyi kisvendéglőben azoknak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. A módszer megint csak a helyi bizalomra épül: bízom a helyi kisvendéglősben, hogy az általam előre kifizetett kávét valóban oda fogja adni a rászorulónak, és a helyi közösség kontrollja azon, hogy a valóban rászoruló fog betérni ingyen-kávéért. Semmi bürokrácia, sehol 3 példányban benyújtott segélykérelem. Egy kis társadalmi szolidaritás. Nettó. Ők már elkezdték gyógyítani a politikai agydaganatot. ;)

Ma meg éppen ezt láttam:

Közösségi kertészet. Bizalom a közösség tagjai között, és a felvásárlók, és a termelők között. Helyi szinten. Hogy ez az egész miért zseniális, azt elmondják ők a videón. Én most inkább arról beszélnék, amire ők még nem jöttek rá. ;) Ez itt bizony Kos Uránusz. Támadja a a fennálló rendszert (kvadrát Bakra). Ők azt mondják, kiszálltak a mókuskerékből. Én azt mondom, az első lépést tették meg afelé, hogy mindannyiunk mókuskereke ilyenné váljon. Nem kiszállni kell a rendszerből. Az csak az első lépés. Át kell alakítani a rendszert (Plútó). Miért ne készülhetne harisnya vagy laptop is hasonló elvek mentén?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noebekaja.blog.hu/api/trackback/id/tr75194485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása