HTML

Kedves Olvasó!

Ha a legfrisseb blogbejegyzésnél kezded az olvasást, és úgy érzed, egy mukkot se értesz, javaslom, olvasd el az első öt legkorábbi posztot! Ezután olvass el bármely tetszőleges posztot! Ha még mindig nem érted, akkor így jártunk. Brekk...

Facebook

A negyedik kvadrát alkalmával a béka felugrott a Facebookra... Mostantól ott is követheted.

Privát brekegés

Ha privát kuruttyolásra vágysz a békával, mondjuk a saját horoszkópodról, vagy bármi másról, akkor írj a velencei13@gmail.com címre! Brekk.

Akiket a béka szeret...

Újratervezés folyamatban

2012.04.03. 22:03 Noé békája

Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a hg.hu-n a tavalyi új-zélandi földrengést követő újjáépítésről.

Szerintem megint csodás képet tesz elénk a cikk, mely szépen mutatja azt az analógiát, melyről eddigiekben is beszéltünk. Adott egy régi, híres, monumentális, műemléki épületekkel bíró város. És jön egy váratlan, hirtelen földrengés, ami elpusztítja azt. A képet figyeljétek, ne ragadjunk most bele a konkrétumokba! Régi, hatalmas struktúrák (Bak Plútó) váratlanul összeomlanak (kvadrát Kos Uránusz). Ugye erről beszéltünk eddig is. A város egy ideig megdöbben, túlél, takarít. Aztán gyászol. És elkezd újraépíteni.

De nem mindegy, hogy mit és hogyan. Nemzetközi ötletpályázatot írnak ki, cél, hogy fenntartható városközpont szülessen meg. A nemzetközi pályázat is nyilván határokon (értsd: struktúrákon) átnyúló együttműködés új struktúrák tervezésére. Már önmagában szép és konstruktív analógia jelen égi konstellációnk megvalósítására. És! - tervezés a fenntartható építészet szellemében, tehát újító szellemi konstrukció alapján.

Hogy ne legyen teljesen rózsaszín a kép, a helyiek már vitatkoznak azon, hogy jó-e hogy külföldieket is bevonnak az újjáépítésbe. A harc, támadás, támadottság azért jelen van minden szinten. Fizikai szinten lebontotta a struktúrát. Az embereket nyilván traumaként érte otthonunk elvesztése, és most az újjáépítésnél is megtalálják, hogy harcolhatnak egymással. :) De szellemileg is és fizikailag is valami nagyon új struktúra épül. A feszültség megvalósítható így is! A semmiből valami nagyon újat létrehozni.

Hát ez van. Várjuk a váratlant. Eddig megszokott struktúráink összeomlanak. Rajtunk áll, hogy a romokon veszekedésbe fogunk, vagy újjáépítésbe. Ha nem elég újszerűen tervezünk, akkor lesz még pár évünk, hogy újra összeomolhasson, hogy elölről kezdhessük...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noebekaja.blog.hu/api/trackback/id/tr374361319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása