HTML

Kedves Olvasó!

Ha a legfrisseb blogbejegyzésnél kezded az olvasást, és úgy érzed, egy mukkot se értesz, javaslom, olvasd el az első öt legkorábbi posztot! Ezután olvass el bármely tetszőleges posztot! Ha még mindig nem érted, akkor így jártunk. Brekk...

Facebook

A negyedik kvadrát alkalmával a béka felugrott a Facebookra... Mostantól ott is követheted.

Privát brekegés

Ha privát kuruttyolásra vágysz a békával, mondjuk a saját horoszkópodról, vagy bármi másról, akkor írj a velencei13@gmail.com címre! Brekk.

Akiket a béka szeret...

Ukrajna

2014.03.03. 15:15 Noé békája

Már egy ideje adós vagyok azzal, hogy Ukrajnáról beszéljünk. Sajnos, ahogy a dolgok állnak, egy ideig még aktuális is lesz beszélni róla.

Ukrajna a Majdanon gyönyörűen hozta azt, ami a Plútó-Uránusz kvadrát időszerű konstruktív megvalósulása lehet. Itt persze nem a lövöldözésről beszélek, hanem arról, ahogyan és amiért az emberek összefogtak ott. Az ukrajnai hatalom nagyon szépen hozta a politikai agydaganat képét, nagyon eltúlzottan jelentkezett ott is a hatalom önmagáért élése (Bak Plútó). Akinek kétségei akadnának, tekintse meg Janukovics elnök rezidenciájának képeit. Az ukrán népnek pedig páratlanul szépen sikerült hoznia a társadalmi összefogást, a felkelést (Kos Uránusz) a hatalom ellen (kvadrát). Megszervezték alulról önmagukat: volt egészségügyi ellátás, média, barikádépítés, élelmezés, szemétszedés, toi-toi WC-k, autós blokád (automaidan). Mindez központi irányítás nélkül. És mégis működően. Olvasgass utána, ha még nem tetted! Érdemes. Látni működően a Kos Uránusz uralta és megteremtette rendet. Hogy értsed. Hogy amikor végképp nem marad más, mert Bak Plútó, a hatalom túlburjánzása beszorít, akkor most van választásod, hogy lépj: összefogásban (Kos Uránusz)! Keresd meg bátran magad körül azokat az embereket, akikkel együtt tudsz most lépni! A Majdan tüntetői aztán a téren egy ideig vártak, hogy valaki majd csak kezébe veszi az irányítást. De nem vette. Így vezető nélkül, önszerveződően kezdtek el dolgozni. És a dolog működött! Várhatsz mondjuk A Politikai Vezetőre, aki messiásként kivezeti az országot a bajból. Most nem ennek van itt az ideje. Önszerveződően, alulról. És bármily meglepő: működőképes a dolog! A cikkek tanulsága szerint a Majdanon lévő tüntetés nem fordult pl. fosztogatásba, vagy öncélú rombolásba, és a felkelésben az összes társadalmi csoport részt vett: gazdagok, szegények, férfiak, nők, gyerekek... A recept egyébként nem csak egész országos politikai kérdésekben működik. Lehet a gond éppen csak a társasházadban, a munkahelyeden, a gyereked iskolájában stb. Fogd a képet, a szimbólumot és ültesd át! Oda, ahol éppen a hatalom hülyeségével találkozol. Egészen apró hétköznapi dolgokkal kezdődik az összefogás... Alulról. Épít egy új rendszert. Mert ugye átalakítja (Plútó) az előzőt. Ahogy a Majdan tüntetői is azt mondják: addig nem mennek haza, amíg azt nem látják, hogy a rendszer változott meg. Ők nem új politikai vezetést szerettek volna, hanem egy új rendszert.

Most persze akadt egy nagyobb problémájuk is Oroszország képében. És akkor itt most beszéljünk arról, hogy az évek óta meglévő égi konstellációba most milyen újabb erők léptek be, hogy mitől is kumulálódik most a helyzet, és legfőképpen meddig. Két új játékosunkat az asztrológia nyelvén Marsnak és Jupiternek hívják. A meglévő feszültséget, a Plútó-Uránusz kvadrátját most ők feszítik tovább egy úgynevezett keresztkvadrátba. Jupiter már kicsit korábban játékba került, de kb. 2013 decembere óta mind a négyen egymásnak feszülnek, hol jobban, hol kevésbé. Leginkább pont a következő Plútó-Uránusz kvadrát idején, azaz április 21-én és annak környékén lesz teljes a kép: mindenki mindenki ellen. Egy elképesztően nagy feszültség. Ami a mélybe ránthat, vagy  a magasba emelhet. Szépen békésen sziesztázni most nem enged, az biztos. Nemcsak Ukrajnát, de Téged sem, kedves olvasó! ;)

Hogy Marsunk beszállt a képbe, és rátámadt Plútóra: nos, a harc két istene a lehető legnagyobb feszültségben. Harcias és robbanásra kész a helyzet. Mars a Mérleg jegyéből támad. Ennyi a szerencsénk. Egy diplomatikus katona. Aki inkább nyomást gyakorol, mint rögtön üt. A Krímet is éppen gyakorlatilag lövés nélkül foglalták el. Amikor Mars éppen irányt váltott és elindult vissza bele a feszültségbe. Ott járt már december-januárban, tovalépett, és most visszafordul rendet tenni. A maga módján. Ő szeretné diplomáciával elintézni az egészet. Nyomásgyakorlással. Túl feszült a helyzet, hogy ez most gond nélkül sikerüljön neki. Ha nem is ez a célja, attól még halhatnak meg emberek. Ahogy nálunk itthon, Magyarországon is. Túltoljuk a helyzetet, ahogy az oroszok, nem vagyunk képesek eléggé rálátni a másikra és figyelembe venni. Ahogy mindannyian, minden egyes helyzetünkben tudjuk, hogy diplomatikus megoldással többre mennénk, vagy legalábbis szeretnénk úgy, de  van, hogy mégse úgy sül el.  Nem látványos az összecsapás, de attól még sértünk és sérülünk. A másik ugyanis szintén szeretné szépen diplomatikusan ránktolni a saját érdekeit. Túl nagy az érdekellentét, és az összeütközés elkerülhetetlen. Reméljük, megmarad  verbális szinten. 
Aztán végső esetben meg lefagyunk. Jön a hidegháború. A diplomáciai eszközökkel való harc. Nem válasz-katonai csapás, hanem gazdasági-politikai retorziók. De Mérleg még mindig egyensúlyoz, a legvégsőkig, amíg csak lehet, mérlegel. És tesz ő, meg van a saját akarata, de mégse véresen, mert az "nem szép". De végső soron az egész kép nem lesz "szép", mert itt most játszik még sok más erő: Bak Plútót és Kos Uránuszt nem érdekli, hogy szép legyen.

Jupiter a jog, a törvény, a rend. Ő is meg van támadva. Vitatkozhatunk azon, hogy jelenleg ki is Ukrajna legitim vezetője. Avagy, hogy legitim lesz-e a választás majd Magyarországon. És hogy mi fog történni a jogrenddel a választás után. Jupiter a Rák jegyében erős helyzetben van. Erősebben hat, mint máskor. Nagyobb erővel vetülnek fel ezek a kérdések a haza és család kapcsán.  A politikában, meg az egyes ember életében is. A jog, a törvény, a rend, az igazságosság. Ja, és a bőség, gazdagság. Mert Jupiter ezt is jelenti. Mintha anyagi tétje is lenne a játéknak... ;) Csütörtökre ő is irányt vált, Jupiter végre egyenesbe kerül. Elindul elrendezni a törvényes rend kérdéseit. A következő hónapokban átverekszi majd magát azon, hogy hogyan áll a hatalomhoz, a forradalmi néptömeghez, meg a diplomáciai harcokhoz. Majd meglátjuk, kinek lesz végül igaza, kié lesz végül a jog és a gazdagság. (Bár a demokrácia hívei nem ezt tanítják, de az asztrológia a Jupiter kapcsán egyértelműen kimondja: akié a jog, azé a gazdagság. :) )

Úgy júniusig lesz itt még feszültség bőven.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noebekaja.blog.hu/api/trackback/id/tr925834850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabakirályfi 2014.10.11. 10:47:23

"Megszervezték alulról önmagukat: volt egészségügyi ellátás, média, barikádépítés, élelmezés, szemétszedés, toi-toi WC-k, autós blokád (automaidan). Mindez központi irányítás nélkül. És mégis működően."
És közben Amerika? Meg az unió? Meg a Nato? Ök olvasgatták a Ludas Matyit, ugye?

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2015.02.13. 06:11:30

@csabakirályfi: Valóban Bősz-Nagymarosnál is az usákok keverték a komposztot, ameddig be nem indult:) A véletlenek egybeesése, hogy a nyugat éppen Szocsiba akarta költöztetni az orosz fekete tengeri flottát, amikor az orosz ajkú kisebbség dobot magának egy Lajtabánsági Köztársaság alapú próbaverziót. Ráadásul így nem kellet megköszönni a téli olimpiát az oroszoknak.
süti beállítások módosítása