HTML

Kedves Olvasó!

Ha a legfrisseb blogbejegyzésnél kezded az olvasást, és úgy érzed, egy mukkot se értesz, javaslom, olvasd el az első öt legkorábbi posztot! Ezután olvass el bármely tetszőleges posztot! Ha még mindig nem érted, akkor így jártunk. Brekk...

Facebook

A negyedik kvadrát alkalmával a béka felugrott a Facebookra... Mostantól ott is követheted.

Privát brekegés

Ha privát kuruttyolásra vágysz a békával, mondjuk a saját horoszkópodról, vagy bármi másról, akkor írj a velencei13@gmail.com címre! Brekk.

Akiket a béka szeret...

A bennünk élő hallgatói hálózat....

2012.12.17. 17:27 Noé békája

Hát igen. Mondtuk már. Uránusz elindult direktbe. A dolgok új lendületet vettek. Nem, az egyetemisták nem hagyják abba a tüntetést, a lázadást. Február végére Uránusz vissza is ér arra a helyre, ahol egyszer már járt akkor, mikor új államfőre tettünk szert. Várhatóan most is hoz majd nekünk valami újat az ország vezetésében. Mindenesetre most elindult oda, hogy elhozza.

És mégis mit is várhatunk ettől? Persze, most konkrét jóslatokat szeretnél, hogy megbuktatják a kormányt, vagy csak megváltozik a kormány eddigi működésmódja, vagy mi. Nem tudom, mi lesz. Azt tudom, amit eddig is mondtam: politikai agydaganatok eltávolításával nem gyógyul meg a szervezet. És hogy senki se jobb vagy rosszabb. Se a kormány, se a tüntetők. Az van ugyanis, hogy együtt ülünk a szószban. Abban, amit együtt sikerült összehoznunk.

Értem, persze, Te csak egy egyszerű szavazópolgár vagy, aki erre szavazott de már megbánta/nem is erre szavazott/el se ment szavazni mert melyik hülyére/nem érti hogy mit lázadoznak a hülye fiatalok. A dolog szempontjából ez lényegtelen. Aszongya: ideje van a felelősségteljes, mélyreható (Bak Plútó), bátor szembenézésnek (Kos Uránusz). Mondjuk egy átlag szavazópolgár vagy, aki a munkahelyén csak a mindenkori főnökei utasításai szerint nézte el a mellé felvett, szakmailag alkalmatlan kollégát (aki a vezérigazgató unokaöccse), és a mindenkori főnök utasításai szerint végeztél mindenki számára tudhatóan értelmetlen, a józan észnek ellentmondó feladatokat, hagytad figyelmen kívül a mindenkori szakmai érveket stb. Azt mondtad, hogy ez nem a Te felelősséged, a főnök döntött így/ilyen a rendszer/neked el kell tartanod a családod. Hányszor felejtettél el összefogni a kollégákkal/a veled egy szakmában dolgozó szakemberekkel, és együtt mondani: nem, ezt így nem tesszük meg, mert ez így nem felel meg a szakmának, és végső soron nem szolgálja senki hosszútávú érdekeit?

Vagy mondjuk: hányszor sétáltál el az utcán fagyoskodó hajléktalan mellett, és gondoltad: "nekem ehhez semmi közöm". Vagy: hányszor utáltad cigány honfitársaidat, akik a mi társadalmunk szerves részeként, tehát egyáltalán nem az ország működésétől függetlenül kerültek mára sokszor és sok helyen nagyon borzasztó helyzetbe és állapotba? Hányszor gondoltad, hogy ezért Te nem vagy felelős? Soroljam még?

Az van, hogy Te azt szeretnéd, hogy változzon meg körülötted az ország. Mert az ország az valami olyan dolog, ami Tőled függetlenül lett borzasztó körülötted.

Hát nem. Rendszerreform, és nézőpontváltás. Miért várod, hogy pont a kormányod fog felelősségteljesen viselkedni, amíg Te magad vagy naponta kisebb-nagyobb felelőtlenségek elnézője, észre nem vevője, aktív részese? Miért várod, hogy majd pont a kormányod fog szakmai érveken alapuló döntéseket hozni, amíg Te naponta részt veszel szakmaiatlan utasítások végrehajtásában? Hogyan várod, hogy összefogjon az ország, és rendbe tegye közös ügyeit, amíg Te nagy ívben kikerülöd hajléktalan/cigány/homoszexuális stb honfitársaidat?! Hogyan várod, hogy reális terveket tegyenek le eléd a Vezetők, amíg Te magad irreális elképzeléseket dédelgetsz arról, hogy mi az, ami Neked jár?

Bak Plútó kontra Kos Uránusz. Kívül is helyezheted magadon, és megélheted a külvilágban: tüntethetsz a hatalom ellen, és állást foglalhatsz a kormány mellett is. Vagy hallgatózhatsz befelé is, hogy felderítsd a fontos kérdésekre adandó fontos válaszok szövedékét: alkalmas vezetője vagy az életednek? Ésszerű, a realitásokat, és a mindenkor elérhető tudásokat figyelembe vevő terveket kovácsolsz magad számára? Szolidáris vagy az elesettekkel? Mértékletesek az igényeid? Rendben van a költségvetésed? A hosszútávú tervezés jegyében környezettudatosan gondolkodol? Felelősséget vállalsz valóban az életedért és a körülötted élőkért, beleértve a romákat/fogyatékosokat/szegényeket stb.?

És komolyan azt gondolod, hogy a kormánnyal van a baj?!

A kormánnyal baj van, ja. Csakhogy okozat, és nem ok. Minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel. Választhatunk újat, persze. Amíg belül nem választunk más értékeket a saját mindennapi életünk számára, és nem kezdjük azokat megvalósítani, addig csak a szereplőket cserélgetjük egy ismétlődő színjátékban. Amíg mi magunk nem biztosítunk magunkban olyan rendszert, amely a bennünk lévő törekvéseket megfelelő oktatásban és képzésben részesíti, addig hiába is keressük azt a külvilágban.

A változás most időszerű mindenképpen. Dönts, hogy hol és miben akarsz változni és változtatni! És az eredményt is a szerint fogod learatni...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noebekaja.blog.hu/api/trackback/id/tr504970011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása